A magyar tengeri IV. osztályú kishajóvezetői vizsga tudnivalóit gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

A Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) 2023. nyarán határozta el, hogy a belvízi kisgéphajóvezetői jogosítvány mellé egyszerűsített tengeri vizsgát kínál: ez a tengeri IV. osztályú kishajóvezetői vizsga.

Mekkora méretű hajót vezethetek a magyar tengeri IV. osztályú jogosítvánnyal?

A tengeri IV. osztályú képesítéssel 24 méter hajóhosszig (78 láb!) lehet gépi meghajtású hajót vezetni. Ez nagyon nagy méret, akár katamaránok is benne vannak. A jogosítvány lóerő korlátozás nélküli okmány, világszerte érvényes. Jet ski-re éppúgy érvényes!

Meddig érvényes a tengeri IV. osztályú kisgéphajóvezetői engedély?

3 tengeri mérföld eltávolodásra jogosít. Egy tengeri mérföld 1852 méter, tehát a 3 mérföld pontosan 5,5 kilométer, ami bőven elegendő a partközeli szigetek felderítéséhez: Zadarból 3 tmf távolságra van Ugljan, de említhetnénk a Sibenik előtti szigetvilágot vagy éppen a Split közeli kisebb szigeteket. Ez a kategória tökéletesen elegendő, ha tengeren saját vagy bérelt motoros hajót vagy jet ski-t szeretnénk használni.

Miért hívják IV. osztályúnak?

Azért, mert a magyar rendszerben 4 db tengeri kategória van:

  • IV. osztályú tengeri hajóvezetői vizsga: 3 tengeri mérföldes eltávolodásra jogosít
  • III. osztályú tengeri hajóvezetői vizsga: 12 tengeri mérföldes eltávolodásra jogosít
  • II. osztályú tengeri hajóvezetői vizsga: 200 tengeri mérföldes eltávolodásra jogosít
  • I. osztályú tengeri hajóvezetői vizsga: korlátlan eltávolodásra jogosít

Szükségem lehet a IV. osztályú után nagyobb kategóriára?

Nem valószínű, a tengeri IV. osztályú jogosítvány tökéletesen elegendő a családi, baráti hajózáshoz motorcsónakkal vagy jet ski-vel.

Mi a tengeri IV. osztályú képesítés megszerzésének feltétele?

Meglévő vagy folyamatban lévő belvízi kisgéphajóvezetői képesítés. Akinek már van korábban szerzett belvízi jogosítványa, egy könnyű teszttel megszerezheti a tengeri IV. osztályú vizsgát. Aki pedig most szerzi meg a belvízi képesítést: mi ajándékba adjuk a tengeri IV. osztályú képzést a belvízi kisgéphajó tanfolyamhoz!

Mekkora tananyagból kell vizsgázni a tengeri IV. osztályú vizsgán?

A kérdésbank mindössze 155 db kérdés, ebből 20 kérdés lesz a tesztben. A vizsga érintőképernyős tesztvizsga, 20 perc időtartam (1 perc/kérdés) és 75% kell a sikerhez, azaz max. 5 hibapont fér bele. A vizsga könnyű, eddig még nem volt sikertelen vizsgázónk!

Milyenek a tengeri IV. osztályú vizsgatárgyak?

Térképismeret, navigáció, VHF rádió. Csupa könnyű kérdés, semmi bonyolult nincsen az anyagban.

Várunk Téged is a tengeri IV. osztályú vizsgán, ide kattintva tudsz jelentkezni ha már van belvízi kisgéphajó képesítésed, ha pedig még nincsen, akkor ide kattintva tudod megszerezni a tengeri IV. osztályú képesítést.!