Két fajta belvízi hajóvezetői képesítés szerezhető meg: a magyar belvízi kishajóvezetői engedély és a horvát ICC belvízi jogosítvány. Mivel EU tagországok vagyunk, kölcsönösen elismerjük és elfogadjuk egymás okmányait, jogosítványait. Erről 2022. 07. 07-én Alkotmánybírósági Határozat is született, amelyet itt olvashatsz el.

Magyar belvízi kishajóvezetői engedély

Korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság volt a vizsgáztató, 2019 óta a KAV (Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont). A vizsga elméleti és gyakorlati réászből áll, az elméleti vizsga érintőképernyős tesztvizsga, 40 kérdés (20 db Hajózái Szabályzat tesztkérdés, 20 db Hajózásismeretek tesztkérdés). A vizsgára jelentkezés 18 éves kortól lehetséges, orvosi alkalmassági vizsgálat ésmin. általánosiskolai végzettség igazolása szükséges. A sikeres elméleti vizsga után gyakorlati oktatáson kell részt venni (4 óra időtartam) ami után gyakrolati vizsga következik. A gyakorlati vizsga csomók bemutatásából, hajózásbiztonsági kérdésekből, majd az elindulás, hajókezelés, vízből mentés és kikötés manővereiből áll. A sikeres vizsga után a KAV ideiglenes okmányt ad, a plasztik kártya 30 napon belül postán érkezik. Külön van vitorlás és motoros (kisgéphajó) kategória.

Horvát ICC belvízi kishajóvezetői engedély

A horvát szabályozás jóval enyhébb a hazainál. A Lucka Kapetanija (Kikötőkapitányság) vizsgáztat, a vizsga 16 éves kortól tehető le, csak 4 db igazolványkép és személyi okmány másolat szükséges. Ha a jelölt rendelkezik érvényes gépkocsivezetői engedéllyel, akkor orvosi igazolás sem szükséges. Egyaránt érvényes vitorlás és motoros hajókra, valamint jet ski-re, belvízre és tengerre.

Az elméleti vizsga három fő témakört érint:

  • térképi navigáció
  • kitérési szabályzat (COLREG)
  • biztonsági ismeretek (VHF segélyhívás)

Gyakorlati rész is van, de ez nagyon könnyű: kishajó biztonsági felszereléseinek bemutatása és evezőhasználat.

A kiállított ICC+B okmány nemzetközi, belvízi+tengeri (12 mérföld eltávolodással a partvonaltól).

Érvényesség

Mind a magyar, mind a horvát jogosítvány egyformán nemzetközi okmány. A tagországok polgárai szabadon szerezhetnek jogosítványt egymás államaiban és szabadon is használhatják azokat egymás vízterületein, korlátozás nélkül. A magyar okmányt időszakosan meg kell újítani (40 éves korig 10 évente, 40-60 között 5 évente, 60-70 év között 3 évente, 70 éves kor felett 2 évente. A horvát okmányt nem kell megújítani, ha a gépkocsi jogosítvány orvosilag érvényes, akkor ez az okmány is érvényes.