A tanfolyamokat követő sikeres vizsga után vendégeink azt a kérdést teszik fel nekem leggyakrabban: ha nem akarok saját hajót venni, hol tudok majd hajót bérelni a tanfolyam után? Elhatároztam hát, hogy összeszedem azokat a cégeket, akik motorcsónakot, és kisgéphajó adnak bérbe. A feladat nem is olyan könnyű, mint azt sokan elsőre gondolnák.

Hogyan kezdjek hajózni a jogosítvány megszerzése után?

Kisgéphajónak nevezzük azt a hajót, amelynek hajótesten mért hossza 7 méternél nagyobb, illetve motorteljesítménye 10 lóerőnél több. Ami ez alatt van, motoros csónak, jogosítvány nélkül vezethető. Ami ezen határ felett van, jogosítvány és hajólevél köteles „belvízi kisgéphajó” kategória. A felső határ 20 méter (e felett nagyhajókról beszélünk), de azt is jó tudni, hogy a kisgéphajós jogosítvány birtokában lóerő korlátozás nélkül vezethetünk, tehát akár 300 lóerős hajót is vihetünk. Ne akarjunk rögtön több 100 lóerőket uralni, kezdjük kisebb hajókkal az önálló kapitányi karriert!

Ki ad bérbe ilyen hajót?

Kinek éri meg kölcsönadni egy nagy értékű és nagy teljesítményű hajót tapasztalatlan hajósoknak? Persze valahol el kell kezdeni az önálló hajózást és szerencsére vannak olyan vállalkozók, akik ebben látnak fantáziát. Nézzük hát őket!

Kis Duna: https://www.kisdunahajokolcsonzo.hu/ (Ráckeve, Kis Duna sor 1.) Ráckevén többféle típus közül választhatunk, 6 db kisebb és közepes méretű motoros csónakból áll a flotta, Yamaha 9.9 lóerős motorokkal. Ezek a hajók olyanok, mint a nagyok: kormányállás, árnyékoló bimini, teljes felszereltség. Óránként 7000 Ft-nál kezdődik a bérlés, kezdőknek ideális választás a Kis-Duna: Budapest közelsége, a Ráckevei Duna ág nyugalma és korlátozott forgalma segít megalapozni az önálló hajóvezetői tudást. Az elindulás, kikötés, alapmanőverek nem okoz nehézséget a kisgéphajó tanfolyam elvégzése után megszerzett jogosítvánnyal azokat a manővereket kell csinálni, amiket a vizsgán is kértek tőlünk. Ha ezek már mennek, jöhetnek a nagyobb vizek!

Duna: https://szalljvizre.hu/ Dunaújváros Tiringer Györgynél (Dunaújvárosi Csónakház 2400 Dunaújváros Alsó sétány) bérelhetünk olcsóbb motoros csónakot és kisgéphajót is. A motoros csónak 10 lóerő teljesítményű, akár óránként is bérelhetjük, 6000 Ft/óra körüli áron. Kisgéphajót, amely már 50 lóerő teljesítményű, óránként 16 000 Ft áron vihetünk, ehhez jön még 50 000 Ft kaució. A kaució arra az esetre való, ha kárt okoznánk a hajóban. És hogy merre kirándulhatunk Dunaújváros környékén? Gyönyörű helyekre látogathatunk el:

  • északi irányban találjuk a Rácalmási-szigetek Természetvédelmi Területet, csodálatos vidék, ártéri erdőkkel, fürdésre csábító folyóparttal, ha csendesen megyünk, akár madárlessel.
  • déli irányban a kisapostagi Dunai Gyöngy Yacht Kikötő és Bárka Étterembe tehetünk kirándulást, amelynek célpontja egy kis gasztronómiai élmény is lehet.
  • horgászoknak külön halradarral felszerelt motoros csónakot adnak, ezen a vidéken sok a remek pecás hely

Balaton: micsoda? Motoros hajó bérlése a Balatonon? Igen, elektromos hajót a Balatonon is vezethetünk. Balatonszéplakon https://e-cruiser.hu elektromos hajókat bérelhetünk. Persze tudni kell, hogy az elektromos hajó nem egy rohanógép:az e-hajó elektromos belmotorral szerelt, egy feltöltéssel a sebességtől függően 2-8 órát működik. Amennyiben viharjelzés nincs érvényben 1500 méterre lehet a parttól eltávolodni. Az árak 9000 Ft/óra körül indulnak, 6 személyes hajót is bérelhetünk, sőt, kabinos hajó is van a flottában.

Tisza: https://www.nyaralohajozas.hu/ a Tiszán pár éve tűnt fel a Nyugat-Európában nagyon népszerű lakóhajózás. Állami részről komoly hátszelet kap a tevékenység, még a HSZ-t is módosították emiatt, megjelent a „nyaralóhajó” mint új kategória. 12-13 méter hosszú lakóhajókat bérelhetünk, amelyek 8 illetve 10 személyesek, a hajómotor pedig 50 és 80 lóerő teljesítményű. Két bázisról lehet indulni: Tokajról és Kisköréről. Vagyis a felső- és középső Tiszát járhatjuk be ezekkel a hajókkal. Olyanok, mint egy úszó lakóautó: kabinok, szalon, konyha, fürdőszoba, melegvizes rendszer, orrsugárkormány… minden extrával fel vannak szerelve, nem olcsóak de az élmény is garantáltan nagy. A friss jogosítvánnyal a nyár egyik kiemelt élménye lehet egy hetes túra a Tiszán ezekkel a kalandhajókkal…

Nosza, szerezzük hát meg a belvízi kisgéphajó jogosítványt és hajóra mielőbb!